UA
UA
RU

Як вибрати антисептик для рук: основні рекомендації

Здавалося б: про те, як вибрати антисептик, знають всі. Але насправді ніхто навіть і не замислювався особливо над цим питанням. Мовляв, що тут думати: вибираємо антисептик подорожче – і готово. Але це в корені невірний підхід. Ви ж хочете купити не звичайний засіб для дезінфекції рук, а ефективний, вірно? А в цьому випадку потрібно знати, як правильно вибрати антисептик, на які критерії дивитися. Їх тут чимало, тому розглянемо кожен пункт докладніше.

Форма випуску

Перед тим як підібрати антисептик, потрібно визначитися, в якій формі він повинен бути. Адже за даним критерієм він буває декількох видів. І кожен з них має свої особливості.

Антибактеріальний гель

За назвою нескладно здогадатися, що антибактеріальний гель допомагає боротися з бактеріями. Віруси він не знищує. Тому, його можна використовувати в якості тимчасового заходу, але при першій же можливості треба відразу мити руки з милом.

Санітайзер

Санітайзер вважається медичним засобом для дезінфекції рук. У його складі міститься спирт, триклозан, молочна кислота і хлоргексидин. На відміну від антибактеріальних гелів санітайзери вважаються більш ефективним рішенням. Вони допомагають боротися з різними типами вірусів: грипу, туберкульозу, ГРВІ, коронавірусу.

Але перед тим як вибрати санітайзер, запам’ятайте одну річ: кількість спирту в його складі має становити не менше 60%. В іншому випадку він буде неефективним. Обов’язково дивіться на його склад і тоді проблем з тим, який вибрати санітайзер, у вас не виникне.

Гель-антисептик

Гель-антисептик має звичну консистенцію і їм зручно користуватися.

Але у такого варіанту є і свої мінуси:

  • швидко витрачається;
  • треба довго розтирати руки;
  • може зберігатися запах спирту;
  • руки часто стають липкими.

Спрей-антисептик

Спрей-антисептик має наступні плюси:

  • легке нанесення;
  • швидке вбирання;
  • відсутність липкості;
  • велике охоплення.

Все це забезпечується за рахунок того, що він поставляється у флаконі з розпилювачем. Їм дуже легко і просто користуватися – в тому числі в громадських місцях.

Єдиний його мінус – він може сушити шкіру. Щоб уникнути цього має сенс додатково використовувати зволожуючі засоби.

Крем-антисептик

Крем-антисептик має м’яку і ніжну текстуру. Він дбайливо впливає на шкіру рук, чим пояснюється його величезна популярність серед жінок. За складом крем-антисептик нічим не відрізняється від інших аналогів. Але додатково він може містити зволожуючі компоненти, які позитивно впливають на шкіру рук.

Антисептичні серветки

Серветки – це універсальний антисептичний засіб. Ними можна протирати і руки, і різні поверхні. Вони прості і безпечні в застосуванні, але їх ефективність набагато гірше, ніж у інших аналогів. Серветки не просочуються спиртом, а тому не здатні вбивати ні віруси, ні мікроби.

Різновид антисептика

Далі перед тим як підібрати санітайзер, потрібно визначитися з його видом. Всього існує 2 варіанти:

  1. Спиртовмісткий. Вважається найбільш результативним у боротьбі з COVID-19. Також добре знищує інші віруси і всілякі мікроби. Використовується не тільки для дезінфекції рук, але і для обробки поверхонь або речей (наприклад, смартфонів).
  2. Водний з поверхнево-активними речовинами. Тут головним компонентом є хлоргексидин. Такий санітайзер не сушить шкіру і не має запаху. Але іноді він руйнує жирову оболонку, в яку укладений вірус.

Спектр дії

Кожен антисептик має певний спектр дії. Наприклад, антибактеріальний ефективний тільки проти бактерій. Відповідно, в боротьбі з грипом, ГРВІ або COVID-19 він буде марним. Тому тут просто вибираємо санітайзер, який здатний знищувати вірусні інфекції. Дізнатися це нескладно – досить просто вивчити інструкцію (або опис товару, якщо купуєте в інтернеті). Експерти радять купувати комплексні засоби з антисептичним ефектом. Вони однаково ефективні і проти бактерій, і проти вірусів.

Вміст спирту

Для ефективної дезінфекції рук в антисептику має бути мінімум 60% спирту. Етилового або ізопропілового – не важливо. Якщо зміст буде меншим, то такий засіб не зможе знищувати віруси. Тобто буде абсолютно марним. Тому тут вибираємо санітайзер з оптимальним вмістом спирту – і якісна дезінфекція вам гарантована.

Термін придатності

Цей критерій теж має значення, адже спирт має властивість випаровуватися. Тому чим більше часу пройшло з моменту виготовлення, тим нижче буде ефективність засобу. Тут рекомендації щодо вибору антисептика вкрай прості: дивіться на дату виробництва і підбирайте самий «свіжий» флакон. Також стежити за якістю санітайзера треба і після його відкриття. Всередину флакона можуть з легкістю потрапити сторонні предмети, сміття, мікроби. Уникнути цього не вийде. Але все ж намагайтеся тримати упаковку в чистоті, і час від часу промивайте її.


Опубліковано

Контакти

Адреса
м. Львів, вул. Промислова 50/52, 79024 Показати на мапі
Соцмережі
Графік роботи
Пн-Пт, 10:00-17:00
Реквізити

ТОВ «Українсько-німецьке спільне підприємство
«Санлайф ЛТД», ЄДРПОУ 43630060
ІПН №436300613061

Юридична адреса

79005, Львівська область, м.Львів, вул.Скельна, буд.1
р/р UA443052990000026004033600755
АТ КБ «Приватбанк»

Керівник

Клєцова Надія Віталіївна